Διαφήμιση

Ειδήσεις-Σχόλια-Ανάλεκτα

Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Συλλεκτικά

Διαφημίσεις Κατοχής 1941-1944


Συμβουλή της ημέρας

Συμβουλές για τα φυτά


Η συμβουλή της ημέρας
Διαφήμιση

Περιοχή Μελών



Διαφήμιση
.
.


Ξέρουμε πως δεν μπορούν όλοι να φτιάξουν αλάτι. Σίγουρα όμως πάρα πολλά μεμονωμένα άτομα μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν άριστο αλάτι για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και τους φίλους τους. Γι" αυτούς είναι σχεδιασμένη η αλυκή που παρουσιάζουμε εδώ. Όμως και καθ' ομάδες ή κατά κοινότητες, η παραγωγή αλατιού είναι εφικτή και συμφέρουσα και από άποψη υγείας και οικονομίας. Η περιεκτικότητα της θάλασσας σε αλάτι είναι περίπου 4%, άρα με 50 λίτρα θαλασσινό νερό έχετε περίπου 2 Kgr αλάτι. Το πρόβλημα της μεταφοράς του νερού όταν η αλυκή μας απέχει από την παραλία, λύνεται εύκολα με ένα μπιτόνι που έχουμε πάντα μαζί μας στο αυτοκίνητο και το γεμίζουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε για μπάνιο ή για ψάρεμα. Ευνόητο είναι να φροντίζουμε να μην γεμίζουμε το μπιτόνι από μολυσμένη θάλασσα.

Ας έλθουμε όμως τώρα στην κατασκευή μας.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΥΚΗΣ

Χρειάζεται να κατασκευάσετε δύο μικρές δεξαμενές από υλικό που δεν το φθείρει εύκολα το αλάτι (π.χ. κοντραπλακέ θαλάσσης, νάυλον φύλλα, τσιμέντο κλπ.). Υπολογίστε την κάθε δεξαμενή να έχει εμβαδόν 1 έως 2 m2 για κάθε οικογένεια. Αυτές οι δεξαμενές (ή τηγάνια, όπως τα

λένε) είναι ανισόπεδες, συνεχόμενες και επικοινωνούν με ένα κρουνό. Το βάθος της πρώτης δεξαμενής, που είναι πιο ψηλά, είναι 20 cm, ενώ της χαμηλότερης είναι 40 cm. Γεμίζουμε με καθαρό θαλασσινό νερό και τα δύο τηγάνια. Με την εξάτμιση «κάθεται» το νερό και αυξάνει η πυκνότητα του. Όταν η στάθμη κατέβει αρκετά (στη μέση του πρώτου τηγανιού), ανοίγουμε τον κρουνό της πρώτης δεξαμενής και αδειάζουμε όλο το νερό στη δεύτερη δεξαμενή. Ξανακλείνουμε τον κρουνό και ξαναγεμίζουμε με θάλασσα το πρώτο τηγάνι. Έτσι η πυκνότητα του νερού είναι πάντα μεγαλύτερη στο δεύτερο τηγάνι, στο οποίο γίνεται αδιάκοπη η παραγωγή του αλατιού χωρίς να επηρεάζεται από τις συμπληρώσεις. Ουσιαστικά το πρώτο τηγάνι αυξάνει την πυκνότητα του νερού, ώστε να μην χύνεται στο δεύτερο τηγάνι νερό φυσικής πυκνότητας, διαταράσσοντας έτσι το ρυθμό παραγωγής αλατιού.

Με την εξάτμιση του νερού σχηματίζεται στην επιφάνεια του μια λεπτή κρούστα. Αυτή η κρούστα είναι το αλάτι, και στις υπαίθριες αλυκές κατακάθεται στο βυθό του τηγανιού μόνον όταν φυσήξει αέρας. Όσο παραμένει στην επιφάνεια αυτή η κρούστα, εμποδίζει την εξάτμιση. Γι' αυτό κάθε φορά που σχηματίζεται κρούστα στις δεξαμενές μας, είτε κάνουμε μετάγγιση απ' την πρώτη δεξαμενή στη δεύτερη, είτε αναταράσσουμε με ένα ξύλο την επιφάνεια για να κατακαθίσει η κρούστα.

Μόλις αρχίσει να συσσωρεύεται το πρώτο αλάτι και ασπρίσει ο βυθός του δεύτερου τηγανιού, ρίξτε σ' αυτό ένα κομμάτι αλάτι σαν καρύδι μεγάλο. Έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει πάνω του τους κρυστάλλους που αιωρούνται στο νερό και έτσι μεγαλώνει ταχύτατα μέρα με τη μέρα σαν τεράστιο μανιτάρι στο σχήμα του κουνουπιδιού. Είναι πανέμορφο, κατάλευκο, πεντακάθαρο και θυμίζει πολύ τους ορυκτούς κρυστάλλους.

Οι βροχές επηρεάζουν δυσάρεστα την παραγωγή στις υπαίθριες αλυκές, όχι μόνο γιατί χωρίς ηλιοφάνεια περιορίζεται κατά πολύ η εξάτμιση, αλλά κυρίως γιατί το βρόχινο νερό αραιώνει το διάλυμα στα τηγάνια. Γι΄ αυτό εσείς φροντίστε να σκεπάσετε μόνιμα τα τηγάνια σας με ένα στέγαστρο από διάφανο νάυλον θερμοκηπίου. Καλό θα ήταν οι δύο πλευρές να μην καλυφθούν με το νάυλον, ώστε να σχηματιστεί ένα είδος τούνελ για να γίνεται ρεύμα αέρος, που είναι απαραίτητο για την εξάτμιση. Φροντίστε ο σκελετός του στεγάστρου να έχει μεγάλη κλίση και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι υδρατμοί που σχηματίζονται κυρίως τις πρωινές ώρες στην κάτω επιφάνεια του νάυλον, να στραγγίζουν έξω από τα τηγάνια.

Στις υπαίθριες αλυκές τα τηγάνια είναι μεγάλα και το αλάτι που κατακάθεται στα κατάντη του επικρατούντος ανέμου έχει χρώμα ροζ, υφή άμμου και το λένε αφρίνα. Το ροζ χρώμα του οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα ιωδίου. Γι' αυτό είναι το πιο υγιεινό αλάτι. Έτσι, λοιπόν, έχουμε τρεις ποιότητες αλατιού:

α) Το κοινό λευκό χοντρό αλάτι, που είναι και πιο πολύ.

β) Την ροζ ψιλή αφρίνα.

γ) Το πελώριο αλάτινο κρυστάλλινο μανιτάρι.

Σε αντίθεση με τις υπαίθριες αλυκές, επειδή εμείς χρησιμοποιούμε στέγαστρο, έχουμε παραγωγή χειμώνα - καλοκαίρι.

Η συλλογή του αλατιού γίνετια με ένα φαράσι, αφού προηγουμένως στραγγίσουμε καλά το δεύτερο τηγάνι. Το νερό αυτό δεν το πετάμε, γιατί είναι μεγάλης πυκνότητας, αλλά το ξαναρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι όταν απ' αυτό πάρουμε το αλάτι. Στη συνέχεια απλώνουμε στον ήλιο —πάνω σ' ένα νάυλον— το αλάτι, ώσπου να στεγνώσει καλά και το φυλάσσουμε σε χοντρές νάυλον σακούλες, ή ακόμη καλύτερα σε πήλινα δοχεία. Επειδή είναι χοντρόκοκκο, μια ποσότητα από αυτό το ψιλοτρίβουμε για να έχουμε αλάτι για την αλατιέρα μας. Το τρίψιμο γίνεται είτε σε μεταλλικό γουδί (μπρούτζινο), είτε απλώνοντας το αλάτι σε ένα τραπέζι με σκληρή επιφάνεια και κυλώντας πάνω του με πίεση ένα κυλινδρικό γυάλινο μπουκάλι.

Η ανάδευση της επιφάνειας στο δεύτερο τηγάνι μπορεί να γίνει και αυτόματα, τοποθετώντας πάνω απ' το στέγαστρο ένα ανεμοκινητηράκι, του οποίου ο άξονας φτάνει στο αλατόνερο και με ένα στέλεχος το αναδεύει κατά την περιστροφή του.

 

Από το βιβλίο 31 οικολογικές τρίπλες (κατασκευές ήπιας τεχνολογίας)

του Γιώργου Βλάσση Εκδοση: σχήμα και χρώμα

Πριν μονώσετε, μάθετε πόση μόνωση χρειάζεστε, που και πως
Διαφήμιση
Εύρεση πραγματικού συντελεστή θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων
Διαφήμιση
Νιώ επε - Τεχνική εταιρία
Διαφήμιση
vrisko.gr
Διαφήμιση
Knauf
Διαφήμιση
Τακτοποίηση αυθαιρέτων
Διαφήμιση
CCTV - Computer services
Διαφήμιση
xp.atI.T. - Ολοκληρωμένες Λύσεις Πληροφορικής
Μονωτικά Φραγκουλάκης